Pyszny torcik bez pieczenia, który zawsze się udaje. Chrupiący spód, delikatna masa ze śmietany i serka mascarpone oraz kwaśne wiśnie zatopione a galaretce. Polecam.
Torcik z galaretką na spodzie z sucharków
Składniki
- Sucharki pszenne - paczka 240 g
- słoik nutelli 350 gram
- 0,5 l śmietany 36%
- 250 gram serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonych wiśni - 450 gram
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 opakowanie migdałów w płatkach
Składniki
- Sucharki pszenne - paczka 240 g
- słoik nutelli 350 gram
- 0,5 l śmietany 36%
- 250 gram serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonych wiśni - 450 gram
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 opakowanie migdałów w płatkach
Etapy przygotowania
Składniki na tortownicę 28 cm - wykładamy ją papierem do pieczenia. Sucharki pokruszyć drobniutko, można tłuczkiem, można blenderem. Dodać nutellę, która musi być w temperaturze pokojowej, bo inaczej trudno się łączy. Ugnieść albo zblendować, rozłożyć równomiernie w tortownicy i docisnąć. Tortownicę ze spodem włożyć na chwilę do lodówki.
Zimną śmietanę ubijać. Gdy zacznie gęstnieć należy dodać cukier puder ( u mnie łyżeczka wystarczy, ale jak ktoś woli słodsze masy to dosłodzić wg uznania), następnie po łyżce dodawać serek mascarpone. Miksować aż do uzyskania gęstej masy. Masę wyłożyć na chrupiący spód, posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę rozpuścić wg przepisu i wrzucić do niej mrożone wiśnie. Od razu wykładać je na wierzch ciasta, galaretka prawie natychmiast tężeje. Ciasto schłodzić w lodówce. Świetne połączenie chrupkości spodu, delikatności kremu i kwaskowości wiśni.Polecam
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 240
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 187
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2675
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 240
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 187
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2675
Składniki
- Sucharki pszenne - paczka 240 g
- słoik nutelli 350 gram
- 0,5 l śmietany 36%
- 250 gram serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonych wiśni - 450 gram
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 opakowanie migdałów w płatkach
Składniki na tortownicę 28 cm - wykładamy ją papierem do pieczenia. Sucharki pokruszyć drobniutko, można tłuczkiem, można blenderem. Dodać nutellę, która musi być w temperaturze pokojowej, bo inaczej trudno się łączy. Ugnieść albo zblendować, rozłożyć równomiernie w tortownicy i docisnąć. Tortownicę ze spodem włożyć na chwilę do lodówki.
Zimną śmietanę ubijać. Gdy zacznie gęstnieć należy dodać cukier puder ( u mnie łyżeczka wystarczy, ale jak ktoś woli słodsze masy to dosłodzić wg uznania), następnie po łyżce dodawać serek mascarpone. Miksować aż do uzyskania gęstej masy. Masę wyłożyć na chrupiący spód, posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę rozpuścić wg przepisu i wrzucić do niej mrożone wiśnie. Od razu wykładać je na wierzch ciasta, galaretka prawie natychmiast tężeje. Ciasto schłodzić w lodówce. Świetne połączenie chrupkości spodu, delikatności kremu i kwaskowości wiśni.Polecam