Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiony z biszkoptu oraz trzech smaków kremu, czekoladowy, ajerkoniakowy i śmietankowy. Tort nasączony sokiem z pigwowca rozmieszanego z przegotowaną wodą.
mikser, miska, tortownica o średnicy 26 cm,
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4350
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 202
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie tortu: Kremy przygotowujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Plaster biszkoptu kładziemy na tortownicy, nasączamy ponczem z soku pigwowca japońskiego rozmieszanym z wodą. Na nasączony biszkopt nakładamy konfiturę z aronii i równo ją rozsmarowujemy. Nakładamy warstwę kremu czekoladowego i przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Drugi plaster także nasączamy i nakładamy warstwę kremu ajerkoniakowego. Krem równo rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim, trzecim plastrem biszkoptu który również nasączamy sokiem. Krem śmietankowy dzielimy na dwie połowy. Jedną część kremu barwimy na czerwono a drugą część na zielono. Na wierzch tortu nakładamy warstwę kremu czerwonego a boki tortu ozdabiamy kleksami z kremu zielonego. Pozostała dekoracji tortu jest według swojego uznania. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!