Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy bezowy tort jaki do tej pory jadłam :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2049
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2049
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Białka ubijać, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania, gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet i krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm (po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezy przez 90 minut (co 20 min zmieniać blachy - poziomy w piekarniku). Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia). Krem: Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier i cukier puder, ponownie dobrze zmiksować (nie za długo aby krem się zważył). Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy. Na paterę lub talerz przełożyć delikatnie 1 blat bezowy, posmarować połową kremu ajerkoniakowego, położyć drugi blat bezowy, posmarować resztą kremu. Połozyć trzeci blat bezowy i posmarować ubitą śmietanką. Tort wstawic do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać prazonymi płatkami migdałowymi
Tort przechowywac w lodówce. Smacznego :-)