Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ważne wydarzenia należy celebrować. Coraz bardziej poszukujemy zdrowszych wersji ulubionych ciast. Zrobiłam tort na biszkopcie orkiszowym a cukier zastąpiłam ksylitolem. Zrobiłam konfiturę z cytryn także z tym zamiennikiem cukru. Tort wyszedł pyszny, cytrynowy z miętą. Jest orzeźwiający dzięki cytrynie i mięcie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Składniki
Konfitura cytrynowa: Cytryny dobrze umyć, zalać wodą i gotować 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić delikatnie na ćwiartki (są bardzo miękkie) wyjąć pestki jeśli są i pokroić w paseczki. Do garnka wlać wodę i ksylitol, dodać szafran i pokrojone cytryny. Zagotować i dusić pod przykryciem 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dusić bez niej do 30 minut mieszając od czasu do czasu.Można je dodatkowo rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków jeśli skórki nie rozgotowały się dobrze. Przełożyć gorące do wysterylizowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli mają być przechowywane dłużej trzeba je poddać pasteryzacji.
Biszkopt: Biszkopt wypiekać w formie 18 cm. Wypiekałam w obręczy cukierniczej regulowanej. Na dno położyłam papier do pieczenia a brzeg wysmarowałam tłuszczem ponieważ ciasto biszkoptowe do niej przywiera. Jeśli pieczesz w swojej sprawdzonej tortownicy nie smaruj rantu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać w dużej misie i dodawać do ubitej piany po łyżce ksylitolu. Następnie dodać żółtka i chwilę ubijać ( 2-3 minuty), dodać sypkie składniki i wymieszać dokładnie ale delikatnie trzepaczką. Przelać do formy i piec 30 minut w 160 st. C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z formy.
LEMON CURD Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz masła przełożyć do garnka i wymieszać najlepiej trzepaczką sprężynową lub zwykłą, postawić na średnim ogniu i wymieszać dokładnie a kiedy będzie parować dodać masło pocięte w mniejsze kawałki i energicznie wymieszać w gotujący się krem. Aby szybciej wystudzić przełączyć do garnka z zimną wodą.
KREM CYTRYNOWY Z MASCARPONE: Ser mascarpone przełożyć do lemon curd ( ten sam garnek) i wymieszać.
Syrop cytrynowy:Składniki syropu umieścić w garnku i zagotować ok. 10 minut. Cytryny będą do dekoracji. Syrop przelać do szklanki i uzupełnić do pełna ciepła lub zimną ale przegotowaną wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADANIE TORTU Pociąć biszkopt na blaty. Dolny blat nasączyć syropem cytrynowym i posmarować konfiturą cytrynową. Nasączyć środkowy blat syropem z dwóch stron i położyć na pierwszy blat. Na wierzch wyłożyć cytrynowy krem i znów przykryć nasączonym od spodniej strony blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzch tortu położyć wcześniej ugotowane w syropie cytryny oraz listki mięty.