Tort czekoladowy z kremem waniliowym to idealny pomysł zarówno na urodziny, jak i na święta. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Zrobisz raz, a potem już nigdy nie zamówisz tortu w cukierni
Tort czekoladowy
Składniki
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 150 g kakao w proszku
- 200 ml maślanki
- 200 ml mocnej kawy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 1 szczypta soli
Krem:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- siekane orzechy włoskie do dekoracji
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
- płatki lub łezki czekoladowe do dekoracji
Składniki
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 150 g kakao w proszku
- 200 ml maślanki
- 200 ml mocnej kawy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 1 szczypta soli
Krem:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- siekane orzechy włoskie do dekoracji
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
- płatki lub łezki czekoladowe do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W misie miksera wymieszaj cukier, mąkę, kakao, sodę, proszek i sól.
Dodaj jajka, maślankę, rum, kawę, olej i wanilię. Ubijaj całość na średnich obrotach przez 2 minuty.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź przez 10 minut przed wyjęciem z formy. Całkowicie ostudź i przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem. Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj mąkę i mieszaj do spienienia.
Zdejmij całość z ognia i dodaj cukier oraz sól, a następnie po trochu mleka.
Dokładnie wymieszaj masę i gotuj do zgęstnienia.
Jajko ubij w osobnej misce do uzyskania jasnej piany. Powoli wlej gorącą mieszankę na jajko, stale miksując. Przelej całość z powrotem do garnka i ponownie zagotuj. Mieszaj przez 3-4 minuty nad ogniem.
Przykryj garnek i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wanilię na koniec.
Złóż tort czekoladowy. Dwa blaty ciasta przełóż ok. 1/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj brzegi i wierzch tortu.
Na wierzchu tortu porozkładaj okrąg z połówek wiśni kandyzowanych. Wewnątrz okręgu i na brzegach rozsyp siekane orzechy. Na samej górze rozsyp płatki czekoladowe.
Tort czekoladowy włóż do lodówki na ok. 6 godzin. Podawaj na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Podroby
- Ciasta
Odsłon: 1422

Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 1006
Ostatnio komentowane przepisy
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Podroby
- Ciasta
Odsłon: 1422

Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 1006



Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 150 g kakao w proszku
- 200 ml maślanki
- 200 ml mocnej kawy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- siekane orzechy włoskie do dekoracji
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
- płatki lub łezki czekoladowe do dekoracji
Przygotuj ciasto. W misie miksera wymieszaj cukier, mąkę, kakao, sodę, proszek i sól.
Dodaj jajka, maślankę, rum, kawę, olej i wanilię. Ubijaj całość na średnich obrotach przez 2 minuty.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź przez 10 minut przed wyjęciem z formy. Całkowicie ostudź i przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem. Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj mąkę i mieszaj do spienienia.
Zdejmij całość z ognia i dodaj cukier oraz sól, a następnie po trochu mleka.
Dokładnie wymieszaj masę i gotuj do zgęstnienia.
Jajko ubij w osobnej misce do uzyskania jasnej piany. Powoli wlej gorącą mieszankę na jajko, stale miksując. Przelej całość z powrotem do garnka i ponownie zagotuj. Mieszaj przez 3-4 minuty nad ogniem.
Przykryj garnek i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wanilię na koniec.
Złóż tort czekoladowy. Dwa blaty ciasta przełóż ok. 1/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj brzegi i wierzch tortu.
Na wierzchu tortu porozkładaj okrąg z połówek wiśni kandyzowanych. Wewnątrz okręgu i na brzegach rozsyp siekane orzechy. Na samej górze rozsyp płatki czekoladowe.
Tort czekoladowy włóż do lodówki na ok. 6 godzin. Podawaj na zimno.
Na pewno bardzo smakowity tort.;)