Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowy z kremem waniliowym to idealny pomysł zarówno na urodziny, jak i na święta. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Zrobisz raz, a potem już nigdy nie zamówisz tortu w cukierni
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326250
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12037
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16694
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5400
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326250
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12037
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16694
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5400
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie miksera wymieszaj cukier, mąkę, kakao, sodę, proszek i sól.
Dodaj jajka, maślankę, rum, kawę, olej i wanilię. Ubijaj całość na średnich obrotach przez 2 minuty.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź przez 10 minut przed wyjęciem z formy. Całkowicie ostudź i przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem. Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj mąkę i mieszaj do spienienia.
Zdejmij całość z ognia i dodaj cukier oraz sól, a następnie po trochu mleka.
Dokładnie wymieszaj masę i gotuj do zgęstnienia.
Jajko ubij w osobnej misce do uzyskania jasnej piany. Powoli wlej gorącą mieszankę na jajko, stale miksując. Przelej całość z powrotem do garnka i ponownie zagotuj. Mieszaj przez 3-4 minuty nad ogniem.
Przykryj garnek i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wanilię na koniec.
Złóż tort czekoladowy. Dwa blaty ciasta przełóż ok. 1/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj brzegi i wierzch tortu.
Na wierzchu tortu porozkładaj okrąg z połówek wiśni kandyzowanych. Wewnątrz okręgu i na brzegach rozsyp siekane orzechy. Na samej górze rozsyp płatki czekoladowe.
Tort czekoladowy włóż do lodówki na ok. 6 godzin. Podawaj na zimno.