Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przygotowałam na wspólną zabawę MOTO - GRILL. dla przyjaciół. Przygotowałam go w roku 2018 ,ale jakoś zapomniałam o nim więc teraz chciałam się podzielić z Wami przepisem. Tort najprostszy jaki może być o smaku śmietankowym z brzoskwiniami. Polecam.
tortownica, mikser, łyżka drewniana, garnuszek, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy,
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać żółtka na przemian z cukrem. Już nie ubijając do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty. Krem śmietankowy; Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodawać śmietan fix. 3 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ale letnią żelatyną , a następnie połączyć z pozostałą śmietaną. Brzoskwinie odsączyć z soku na sitku , następnie pokroić w kostkę. Orzechy włoskie włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Poncz do nasączenia biszkoptu; Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Składanie tortu; Spodni blat nasączyć ponczem posmarować dżemem i rozłożyć część ubitej śmietany, na śmietanie ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń wciskając je delikatnie w śmietanę. Nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym i nałożyć trzeci ostatni blat. Cały tort obsmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu, boki tortu obłożyć przygotowanymi orzechami włoskimi. Na wierzch tortu nałożyć oblat (zdjęcie) udekorować koralikami cukrowymi oraz rozetkami z ubitej śmietany. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Biszkopt po upieczeniu .
Składanie tortu.
Tort częściowo gotowy.
Tort gotowy do podania.