Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tort, jak to ja nazywam, w stylu retro :) Cały rozkład blatów i przełożenie zaplanowałam i rozpisałam wcześniej. Natomiast dekoracja powstała spontanicznie, z potrzeby serca. Inspirowałam się pierwszymi zwiastunami wiosny i tęsknotą za słońcem i kolorami :) Polecam takie domowe wykonania tortów, smakują zupełnie inaczej niż te zamówione w cukierni.
robot kuchenny, tortownica o śr. 26 cm, papier do pieczenia
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 150
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 105
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 150
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 105
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 78
Składniki
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, potem kolejno dodawać - cały czas ubijając- po łyżce, cukier, aż do wyczerpania i dokładnego rozpuszczenia, następnie po jednym żółtku, i na końcu wymieszać dokładnie i delikatnie, z przesianą mąką z proszkiem. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego do 170 °C piekarnika, piec 30-40 minut. Czy ciasto jest dobrze wypieczone, można sprawdzić wbijając w środek wykałaczkę. Jeżeli po wyjęciu jest sucha, biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt ciemny wykonać wg. przepisu jak na biszkopt jasny.
Biszkopt kokosowy: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, ubić na sztywną pianę, wsypać wiórki, mąkę, dokładnie i delikatnie wymieszać. Upiec tak samo jak poprzednie biszkopty.
Krem: Zagotować 500 ml mleka, do reszty wsypać budyń dodając cukier w ilości jak na opakowaniu i żółtka, dobrze rozmieszać i wlewać strumieniem do gotującego się mleka, energicznie mieszać za pomocą rózgi do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, odstawić do napęcznienia, następnie odsączyć na sitku. Z brzoskwiń odlać sok, dobrze odsączyć, połowę pokroić w drobną kostkę. Połowę czekolady również drobno posiekać.
Półtorej kostki masła utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń, ucierać, aż do wyczerpania i uzyskania puszystej konsystencji kremu, pod koniec dodawać stopniowo rum. Podzielić na trzy porcje.
Biały biszkopt nasączyć połową syropu z brzoskwiń. Kiedy się dobrze wchłonie, rozłożyć jedną część masy wymieszaną z brzoskwiniami. Na masę położyć biszkopt kokosowy, posmarować dżemem.
Następnie położyć biszkopt ciemny, nasączyć resztą syropu. Drugą część masy wymieszać dobrze z kakao, rodzynkami i posiekaną czekoladą. Rozłożyć równomiernie na biszkopcie.
Na kremie układać biszkopty nasączone wódką. Pozostałym kremem posmarować boki tortu, obsypać startymi na tarce biszkoptami.
Resztę czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli z pozostałym masłem, wylać delikatnie na wierzch tortu. Udekorować wg.uznania.
Przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.