Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z życzeniem mojego starszego syna tort urodzinowy. Korzystałam z przepisu przyjaciółki, musiałam tylko wymyślić z czego zrobić lawę, bo galaretka nie wchodziła w grę :) Nieśmiało zapytałam tylko, czy figurki też muszą być...
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19892
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 493
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 519
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6935
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243377
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19892
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 493
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 519
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6935
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243377
Składniki
Połowę mleka zagotować z cukrem. Budyń i żółtka wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i całość dobrze wymieszać. Gotować chwilkę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej i lemoniadę. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Piec ok. 30 minut, po upieczeniu ostudzić.
Ciasto położyć na desce. Zaokrąglone brzegi wyrównać, ciasto pociąć na kwadraty. Poukładać tworząc schody. Dookoła ułożyć ryż preparowany.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i śmietaną, cały czas mieszając, roztopić w garnku na małym ogniu. Pędzelkiem posmarować boki ciasta i obsypać posypką.
Połamaną białą czekoladę roztopić ze śmietaną i masłem, dodać czerwony barwnik i całość dobrze wymieszać. "Lawą" oblać część ciasta.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać zielony barwnik, a następnie stopniowo zimny budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa i wycisnąć masę na ciasto tworząc "trawę". Wstawić do lodówki.
Rozpocząć zabawę z figurkami. :) Smacznego :) P.S. Zostało mi trochę masy, którą wykorzystałam do przełożenia Tortu Tęcza.