Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z życzeniem mojego starszego syna tort urodzinowy. Korzystałam z przepisu przyjaciółki, musiałam tylko wymyślić z czego zrobić lawę, bo galaretka nie wchodziła w grę :) Nieśmiało zapytałam tylko, czy figurki też muszą być...
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6075
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5334
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12938
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6075
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5334
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12938
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4680
Składniki
Połowę mleka zagotować z cukrem. Budyń i żółtka wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka i całość dobrze wymieszać. Gotować chwilkę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać powoli olej i lemoniadę. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Piec ok. 30 minut, po upieczeniu ostudzić.
Ciasto położyć na desce. Zaokrąglone brzegi wyrównać, ciasto pociąć na kwadraty. Poukładać tworząc schody. Dookoła ułożyć ryż preparowany.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i śmietaną, cały czas mieszając, roztopić w garnku na małym ogniu. Pędzelkiem posmarować boki ciasta i obsypać posypką.
Połamaną białą czekoladę roztopić ze śmietaną i masłem, dodać czerwony barwnik i całość dobrze wymieszać. "Lawą" oblać część ciasta.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać zielony barwnik, a następnie stopniowo zimny budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do rękawa i wycisnąć masę na ciasto tworząc "trawę". Wstawić do lodówki.
Rozpocząć zabawę z figurkami. :) Smacznego :) P.S. Zostało mi trochę masy, którą wykorzystałam do przełożenia Tortu Tęcza.