Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poprzedni tort robiłam na imprezę rodzinną, ten na młodzieżową. Dekorację trochę zmieniłam.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 286
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 539
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1006
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 286
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 539
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1006
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią rozrzedzonego dżemu z przegotowaną ciepłą wodą.
krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem, jogurtem i następnie z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią dżemu.
krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą dżemu.
krem czekoladowy-Tutaj wcześniej rozpuścić czekolady ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej z pół godz. w lodówce, można i całą noc.Najpierw śmietankę czekoladową ubić potem dodać resztę składników jak w poprzednich kremach.Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc. Tutaj nie nasączamy, bo to będzie spód tortu.
Tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować kremem i schłodzić. Trochę kremu zostawić i zafarbować potem na zielono, będzie na rozetki.
polewa- Polewę rozpuścić wraz se śmietanką nad parą. Potem zafarbować na pomarańczowo. Jeśli mamy barwnik w proszku to mieszamy go z odrobiną śmietanki nie wody. Studzimy, często mieszając. Oblewamy najpierw boki, za pomocą rożka papierowego lub butelki z dzióbkiem. Poprawiamy szpatułka.
Resztę polewy rozprowadzamy na górze tortu.
środek piłki-Czekolady rozpuścić nad parą, dodać rozkruszone herbatniki i wymieszać. Przelać do okrągłego zafoliowanego naczynia.(tutaj pokrywka szklana).Odstawić do zastygnięcia.
dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
Część białej masy zafarbować na brązowo, dodając kakao.Zrobić po dwa wałki białej i brązowej masy i złączyć. Skręcać i na desce wałkować wałek, przekładać na pół, skręcać itd. Kilka razy to powtarzać aż do uzyskania masy w cieniach.
Masę wałkować i powycinać deseczki.Na deseczkach zaznaczyć linie słoi.
Część pomarańczowej masy rozwałkować i pokryć piłkę. Gładzić rozciągając masę, potem obciąć wokół piłki nadmiar masy.Poklepać tarką,upodobniając do skóry. Zaznaczyć rowki na paski.
Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór koszulki. Z czerwonej masy, zrobić plisy przy szyi i rękawach na koszulce. Zrobić napis, pozłocić i przykleić odrobinką wody. Na piłce przykleić czarne paski i napis.
Z pozostałej masy zrobić inne ozdoby.
Na torcie, poukładać parkiet z przygotowanych deseczek.
Pod piłkę w tort wcisnąć z 3 obcięte plastikowe rurki od napoi.Miejsce na piłkę posmarować odrobiną kremem maślanym i ułożyć piłkę.Ułożyć przygotowaną koszulkę.Z zielonej masy maślanej zrobić rozetki tylką z dziurkami,wokół dołu torty, będzie to trawa. Ułożyć resztę dekoracji. Tort przechowywać w lodówce. Lecz przed krojeniem, dobrze jak jest szybciej wyjęty z lodówki. Będzie łatwiej kroić, masa troszkę zmięknie. Kroić ciepłym i ostrym nożem.