Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tort musi być jednoznaczny z pieczeniem biszkoptu? Niekoniecznie! Wypróbuj wytrawną wersję, czyli tort naleśnikowy z truskawkami. Przekładany jest pysznym śmietanowym kremem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 904
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Najpierw przygotuj naleśniki. Składniki na ciasto zmiksuj krótko, oprócz tłuszczu do smażenia. Masa powinna przypominać konsystencją śmietanę kremówkę przed ubiciem. Odstaw na chwilę ciasto na naleśniki. Rozprowadź masło lub olej na patelni. Wlewaj partiami porcje ciasta z pomocą łyżki lub chocli i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Odstawiaj na talerz do ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij wraz z mascarpone na gęstą i sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i zmiksuj krótko, aby nie przebić masy.
Układaj naleśniki przekładając je masą śmietanową i konfiturą truskawkową.
Kiedy powstanie z naleśników tort, przyszedł czas na jego ozdobienie polewą. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Truskawki umyj, oczyść, a następnie zblenduj lub zmiksuj, aby powstało z niego puree. Możesz użyć mrożonych, wtedy trzeba je wcześniej rozmrozić. Przełóż do rondelka, dodaj cukier. Całość zagotuj, cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Pod koniec dodaj sok z cytryny.
Odstaw truskawki z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i energicznie mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Zostaw do lekkiego ostudzenia i polej swój tort truskawkowy.