Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort piernikowy z mascarpone to hit tegorocznych świąt. Puszysty biszkopt pachnący przyprawami korzennymi, przełożony delikatnym kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone - prawdziwa poezja smaku. Po drugi kawałek będzie ustawiła się kolejka chętnych.
Tortownica 20 cm
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3999
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 803
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka jaj ubij z cukrem i zimną wodą na puszystą pianę. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku. Składniki miksuj do połączenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Sypkie składniki przesiej do masy jajecznej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy ok 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt korzenny piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudź, wyjmij z formy i przekrój na dwa równej wysokości blaty.
Przygotuj poncz. W miseczce połącz sok z cytryny z wodą i cukrem. Składniki wymieszaj. Nasącz nim blaty biszkoptu.
Przygotuj krem do przełożenia tortu. Słodką śmietankę przelej do miski. Dodaj serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubij na puszysty krem.
Gotowym kremem przełóż biszkopt. 6 łyżek kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostały krem podziel na pół. Połowę kremu rozsmaruj na pierwszym blacie biszkoptu. Powierzchnię wyrównaj. Krem przykryj drugim blatem ciasta. Pozostały krem rozsmaruj na górze i bokach tortu. Tort udekoruj kremem znajdującym się w rękawie cukierniczym.