Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki i smaczny tort idealny na różne okazje, takie jak urodziny, rocznice, chrzciny, komunia święta czy przyjęcie ślubne. Dla fanów rafaello i nie tylko!
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 102
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 102
Składniki
Pieczemy jasny biszkopt, najlepiej z przepisu "Lekki biszkopt Babci Ani" smaker.pl/przepis-lekki-biszkopt-babci-ani,171985,ciachababyagi.html W między czasie, gdy biszkopt stygnie, zaparzamy czarną herbatę zalewając ⅔ dużego kubka. Zostawiamy do wystygnięcia.
Wcześniej przygotowujemy także ganache z białej czekolady, aby był całkiem wystygnięty przed dodaniem do kremu. 250 ml śmietanki kremówki podgrzewamy w rondelku razem z połamaną na kostki tabliczką (100 g) białej czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zostawiamy do ostygnięcia.
Masę rozpoczynamy od ubicia na sztywno 250 ml śmietanki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Do kremu wlewamy wystudzony ganache oraz dodajemy 2 saszetki utrwalacza. Krem gotowy. Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej herbaty wlewamy dwa kieliszki likieru amaretto.
Po wystudzeniu biszkoptu i przecięciu go na 4 blaty przystępujemy do składania tortu. Pierwszy z przygotowanych biszkoptowych blatów powoli nasączamy 1/4 ponczu. Następnie wykładamy 1/4 masy, rozsmarowywując ją równo na wysokość ok. 0,5 cm. Kładziemy drugi blat, nasączamy, rozsmarowujemy krem, następnie tak samo trzeci i czwarty blat. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu. Wstawiamy go do lodówki na 30 min.
W tym czasie ubijamy pozostałe 250 ml kremówki z łyżką cukru pudru oraz jedną saszetką utrwalacza. Tak przygotowaną masą obsmarowywujemy cały tort wyrównując krawędzie. Tort posypujemy z wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Górę dekorujemy dowolnie, na przykład rękawem cukierniczym oraz pralinkami rafaello, połamaną białą czekoladą, migdałami całymi i płatkami. Smacznego! Uwagi: - Śmietanka i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone. - Zmień kolejność i cukier dodaj do masy pod koniec jej przygotowywania w ilości według upodobania. - Na każdą warstwę kremu można wysypać płatki migdałowe.