Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Migdałowy biszkopt, przełożony kremem z białą czekoladą, z dodatkiem dżemu i obsypany wiórkami kokosowymi. Leciutki i delikatny, o smaku rafaello... Tort jest prosty do zrobienia, ale warto podzielić sobie pracę na dwa dni-pierwszego upiec biszkopt i zacząć robić krem, drugiego pokroić biszkopt, krem ubić i złożyć finalnie tort.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8638
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7202
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4924
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327847
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8638
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7202
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4924
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327847
Składniki
Biszkopt: Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok. 23 cm. w 170°C przez 40 minut. Biszkopt spuścić na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
Krem: Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. Śmietankę podgrzać w rondelku, uważając aby się nie przypaliła, ma być gorąca. Śmietanką zalać czekoladę i zostawić na minutę. Energicznie i dokładnie wymieszać aż znikną kawałki czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić czekoladową śmietankę na puszysty krem, dodać wiórki i krótko zmiksować.
Składanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat, nasączyć, rozsmarować dżem i 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch dowolnie ozdobić, użyłam do tego odrobinę dżemu i płatki migdałów. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. :)