Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Migdałowy biszkopt, przełożony kremem z białą czekoladą, z dodatkiem dżemu i obsypany wiórkami kokosowymi. Leciutki i delikatny, o smaku rafaello... Tort jest prosty do zrobienia, ale warto podzielić sobie pracę na dwa dni-pierwszego upiec biszkopt i zacząć robić krem, drugiego pokroić biszkopt, krem ubić i złożyć finalnie tort.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Biszkopt: Ubić białka, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok. 23 cm. w 170°C przez 40 minut. Biszkopt spuścić na podłogę, zostawić do ostygnięcia.
Krem: Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. Śmietankę podgrzać w rondelku, uważając aby się nie przypaliła, ma być gorąca. Śmietanką zalać czekoladę i zostawić na minutę. Energicznie i dokładnie wymieszać aż znikną kawałki czekolady. Zostawić do ostygnięcia. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić czekoladową śmietankę na puszysty krem, dodać wiórki i krótko zmiksować.
Składanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze rozsmarować łyżkę kremu. Położyć pierwszy blat, nasączyć, rozsmarować dżem i 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, rozsmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, wierzch dowolnie ozdobić, użyłam do tego odrobinę dżemu i płatki migdałów. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. :)