Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, orzeźwiający letni tort. Łatwy do wykonania, ale trzeba na niego trochę poczekać.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1379
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1379
Składniki
Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę. Mocno podgrzać 400g śmietany kremówki (nie może się zagotować!) i wrzucić do niej połamaną czekoladę (300g). Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Przelać do wysokiego naczynia, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Dno tortownicy (26cm) wysmarować olejem. Połamać 200g czekolady i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połamać biszkopty i dodać je do czekolady. Wymieszać. Masą posmarować spód tortownicy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Przebrać i ewentualnie umyć maliny. Czekoladową śmietanę krótko ubić mikserem.
Spód czekoladowy posmarować połową kremu serowego i posypać połową malin. Łyżką nakładać porcje czekoladowej śmietany. Posypać resztą malin i posmarować drugą połową kremu serowego.Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować polewę czekoladową. Połamać 100g czekolady i razem ze śmietaną i tłuszczem kokosowym rozpuścic w garnku lub w kąpieli wodnej. Ostudzić i posmarować wierzch tortu. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego!