Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, rozpływający się w ustach tort na różne okazje. polecam.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 104
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 104
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
I. BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąke, proszek do pieczenia i żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wlewamy połowe ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
II. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan fixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki aż stężeje masa.
III. MASA KAJMAKOWA: Kasie i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy aż do połączenia składników.
IV. Gruszki lub brzoskwinie kroimy w kostkę lub plasterki.
IV. Po wystuczeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodowań.
Wkładamy na 3 godziny do lodówki.