Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort świętego Honoriusza to klasyczny deser francuski wykonany z ciasta francuskiego i ptysiowego, z dodatkiem bitej śmietany. Nie jest to ciasto najszybsze w przygotowaniu, ale z pewnością warte grzechu!
Tortownica o średnicy 22cm
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Składniki
Przygotuj ciasto ptysiowe. Zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wsyp przesianą wcześniej mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno się zbić w jednolitą, dość lepką kulkę. Odstaw je do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj jajka i całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ok. połowę przygotowanego ciasta ptysiowego umieść w szprycy cukierniczej. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij 12 ptysi o średnicy ok. 2-3 cm. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez ok. 25 minut, po czym odstaw do całkowitego przestudzenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na nim umieść idealnie wykrojone ciasto francuskie. Połowę pozostałej części ciasta ptysiowego przełóż do szprycy i wyciśnij dwa okręgi: jeden wzdłuż brzegów tortownicy, a drugi mniej więcej w połowie odległości między krawędzią tortownicy, a jej środkiem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 35 minut. Po upieczeniu spód wyjmij i ostudź. Drugą część ciasta ptysiowego rozłóż w identyczny sposób na świeżym papierze do pieczenia. Upiecz w tej samej temperaturze przez taki sam czas. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem śmietanowy. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodawaj po jednej łyżce mascarpone, cały czas miksując, do całkowitego połączenia składników.
Przygotuj krem czekoladowy. Roztop połamaną czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj kilka łyżek śmietanki i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. W misce ubij na sztywno pozostałą śmietanę. Na koniec dodawaj po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Wlej powoli roztopioną czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
Przygotowane wcześniej ptysie przekrój i wypełnij połową przygotowanego kremu śmietanowego.
Na warstwie ciasta francuskiego i ptysiego rozsmaruj najpierw ok. połowę pozostałego kremu śmietanowego. Na nim rozsmaruj połowę kremu czekoladowego. Przykryj płatem ciasta ptysiowego. Wierzch ciasta udekoruj kleksami kremu śmietanowego i czekoladowego, na przemian lub tworząc ciekawe wzory. Tort świętego Honoriusza udekoruj ptysiami. Podawaj na zimno.