Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort składa się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu o smaku bzu i dużej ilości owoców.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36009
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9180
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36009
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9180
Składniki
Masło zagnieść z cukrem, żółtkiem i mąką. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Ciasto rozwałkować cienko do wielkości tortownicy (26 cm) na posypanej mąką powierzchni, ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z czterema łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dodając powoli 50 g cukru i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru (50 g). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, oczyścić, przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt przekroić w poziomie na pół. Nałożyć obręcz tortownicy wokół kruchego ciasta, posmarować je konfiturą. Nałożyć dolny blat biszkoptu. Kilkanaście truskawek ustawić pionowo przekrojem na zewnątrz na brzegu ciasta, pozostałe ułożyć na całej powierzchni. Jajka, cukier, syrop, sok i skórkę cytrynową ubić na puch w gorącej kąpieli wodnej. Żelatynę wycisnąć, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy. Krem ubijać dalej w zimnej kąpieli wodnej, aż ostygnie. 400 g kremówki ubić na sztywno, połączyć z kremem. Wyłożyć na truskawki, przykryć górnym blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
200 g kremówki ubić na sztywno. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort udekorować śmietaną i truskawkami.