Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik upiekłam dla męża, który jest wielbicielem ptasiego mleczka. Kakaowe biszkopty przełożone lekkim cytrynowym ptasim mleczkiem.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Przygotowujemy składniki do sporządzenia biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. W przesiewaczu umieszczamy mąkę pszenną, skrobię, kakao czarne, kakao ciemne i proszek do pieczenia. Przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Ważne jest, by dokładnie wymieszać mąkę, skrobię z kakao, aby nie było grudek kakao. Jeśli tego nie zrobimy grudki kakao będą widoczne w biszkopcie.
Do białek oddzielonych od żółtek, dodajemy cream of tartar, szczyptę soli ubijamy pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększamy obroty i stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym z 4 żółtek. Miksujemy aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i kakao, łopatką dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 30 - 35 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzamy patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzimy w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmujemy z rantu. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą struny do krojenia biszkoptów.
Ptasie mleczko: Z cytryn wyciskamy sok, przecedzamy przez sitko i odmierzamy 125 ml. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie minimum 7 minut.
Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego puszystego kremu.
Do kremu maślanego ścieramy skórkę z wymytej limonki i mieszamy.
Z cukru i soku cytrynowego gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. Syrop gotujemy do temperatury 120°C. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Po wylaniu całego syropu miksujemy 30 sekund. Wyłączamy robot i odkładamy 3 łyżki białego( gorącego kremu). Ponownie włączamy robot na szybkie obroty i miksując dodajemy osączoną z wody żelatynę. Miksujemy 1 minutę, aby żelatyna połączyła się z bezą. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce kremu maślanego ze skórką z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tort składamy w rancie wyłożonym folią do rantów o wysokości 13 cm. Pierwszy blat umieszczamy w rancie, wykładamy 1/4 część ptasiego mleczka, przykrywamy drugim blatem, wylewamy resztę ptasiego mleczka i lekko dociskając układamy trzeci biszkopt. Tort owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( na około 2 godziny).Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Przyrządzenie ganaszu. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowuję. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej lśniącej masy .Większą częścią ganaszu pokrywamy tort, około1/4 ganaszu przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką i rysujemy serce. Tort odstawiamy do lodówki, aby zastygł ganasz.
Gdy tort stoi w lodówce wykonujemy różyczki. 2 łyżki odłożonego kremu bezowego barwimy na różowo. Krem umieszczamy w woreczku cukierniczym z tylką do małych róż i wykonujemy różyczki. Resztę kremu barwimy na zielono i wyciskamy listki. Różyczki umieszczamy na odrobinie wyciśniętego kremu na talerz.
Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Na jednej połowie narysowanego serca za pomocą nożyczek cukierniczych umieszczamy różyczki.
Na drugiej połowie za pomocą pęsety umieszczamy cukrowe serduszka.