Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik upiekłam dla męża, który jest wielbicielem ptasiego mleczka. Kakaowe biszkopty przełożone lekkim cytrynowym ptasim mleczkiem.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 257
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 415
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 115
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 257
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 415
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 115
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Składniki
Przygotowujemy składniki do sporządzenia biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. W przesiewaczu umieszczamy mąkę pszenną, skrobię, kakao czarne, kakao ciemne i proszek do pieczenia. Przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Ważne jest, by dokładnie wymieszać mąkę, skrobię z kakao, aby nie było grudek kakao. Jeśli tego nie zrobimy grudki kakao będą widoczne w biszkopcie.
Do białek oddzielonych od żółtek, dodajemy cream of tartar, szczyptę soli ubijamy pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększamy obroty i stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym z 4 żółtek. Miksujemy aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i kakao, łopatką dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 30 - 35 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzamy patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzimy w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmujemy z rantu. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą struny do krojenia biszkoptów.
Ptasie mleczko: Z cytryn wyciskamy sok, przecedzamy przez sitko i odmierzamy 125 ml. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie minimum 7 minut.
Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego puszystego kremu.
Do kremu maślanego ścieramy skórkę z wymytej limonki i mieszamy.
Z cukru i soku cytrynowego gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. Syrop gotujemy do temperatury 120°C. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Po wylaniu całego syropu miksujemy 30 sekund. Wyłączamy robot i odkładamy 3 łyżki białego( gorącego kremu). Ponownie włączamy robot na szybkie obroty i miksując dodajemy osączoną z wody żelatynę. Miksujemy 1 minutę, aby żelatyna połączyła się z bezą. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce kremu maślanego ze skórką z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tort składamy w rancie wyłożonym folią do rantów o wysokości 13 cm. Pierwszy blat umieszczamy w rancie, wykładamy 1/4 część ptasiego mleczka, przykrywamy drugim blatem, wylewamy resztę ptasiego mleczka i lekko dociskając układamy trzeci biszkopt. Tort owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( na około 2 godziny).Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Przyrządzenie ganaszu. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowuję. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej lśniącej masy .Większą częścią ganaszu pokrywamy tort, około1/4 ganaszu przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką i rysujemy serce. Tort odstawiamy do lodówki, aby zastygł ganasz.
Gdy tort stoi w lodówce wykonujemy różyczki. 2 łyżki odłożonego kremu bezowego barwimy na różowo. Krem umieszczamy w woreczku cukierniczym z tylką do małych róż i wykonujemy różyczki. Resztę kremu barwimy na zielono i wyciskamy listki. Różyczki umieszczamy na odrobinie wyciśniętego kremu na talerz.
Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Na jednej połowie narysowanego serca za pomocą nożyczek cukierniczych umieszczamy różyczki.
Na drugiej połowie za pomocą pęsety umieszczamy cukrowe serduszka.