Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienny tort orzechowo-kawowy przełożony jabłkami. Wierzch wykonany z czekoladowego ganaszu. Tort wykończyłam błyszczącym czerwonym pyłkiem, który naniosłam ręcznym aerografem. Wierzch udekorowałam lekkim kremem bezowym.
Składniki
W misce mieszam orzechy, kaszkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Białka ubijam na sztywno końcówką rózga w dzieży robota planetarnego. Stopniowo dosypuję cukier, chwilę ubijam. Do sztywnych białek dodaję po jednym żółtku.
Ubijam do uzyskania tzw. kogla mogla.
Do masy jajecznej wsypuję stopniowo orzechy wymieszane z kaszką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam łopatką silikonową.
Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 35 minut. Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
Analogicznie jak biszkopt orzechowy wykonujemy biszkopt kawowy. Zamiast orzechów i kaszki dodajemy wymieszaną mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kawą.
Ostudzone biszkopty kroję każdy na 2 blaty.
Do rozprażonych, gorących jabłek dodaję cynamon, kardamon i agar. Dokładnie mieszam i prażę 3-4 minuty.
Krem bezowy : Z wody i cukru gotuję syrop. Gdy syrop zaczyna się gotować ubijam na sztywno białka z cream of tartar w dzieży robota planetarnego końcówką rózga. Syrop gotuje do temperatury 120°C.
Ciągle miksując do sztywnych białek cienką strużką wlewam syrop.
Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 15-20 sekund. Krem jest puszysty, lekki, lśniący i trzyma formę.
W rondelku podgrzewam śmietankę, dodaję kawałki czekolady. Mieszam aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję masło i mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Ciasto wyjmuję z rantu. Wierzch i boki pokrywam ganaszem, Wstawiam do lodówki.
Pyłek brokatowy mieszam w alkoholu i za pomocą ręcznego aerografu rozprowadzam po wierzchu i bokach tortu.
Krem umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką otwarta gwiazda i wykonuję na wierzchu tortu dekorację.
Bezową dekoracje delikatnie za pomocą ręcznego aerografu pokrywam pyłkiem brokatowym.
Na kremie za pomocą pęsety umieszczam cukrowe serduszka i na dole tortu cukrowe kryształki.
W rancie umieszczam biszkopt orzechowy. Przekładam gorącymi jabłkami, układam kolejny biszkopt. Wykładam kolejną warstwę jabłek. Układam biszkopt. Wylewam kolejną warstwę jabłek, przykrywam biszkoptem. Ciasto pozostawiam do wystudzenia i zimne wstawiam do lodówki.
Tort w przekroju.