Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do przygotowania tort śmietanowy z Pieguskami. Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 156
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2166
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 156
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2166
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce cukru.
Do ubitej piany dodać żółtka i jeszcze raz dobrze ubić całość.
Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wsypać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut lub do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu wyjąć z tortownicy i pozostawić wystudzenia. Tortownicę umyć i dokładnie osuszyć.
Śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
Dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubić na sztywno.
Wystudzony biszkopt położyć na dno tortownicy, w której był pieczony.
Na wierzchu rozprowadzić dżem, następnie 1/3 ubitej śmietany i ułożyć 7 ciastek (6 dookoła, 1 pośrodku).
Na ciastka wyłożyć 1/3 ubitej śmietany i ponownie warstwę 7 ciastek.
Resztę śmietany przełożyć do szprycy i ozdobić wierzch tortu. Jeśli nie masz szprycy, nie ma problemu, wierzch może być równiez gładki lub po prostu użyj widelca do stworzenia wzorów.
Tortownicę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ciastka zmiękły.
Przygotować owoce.
Tuż przed podaniem oddzielić nożem tort od boku tortownicy i ostrożnie zdjąć bok.
Tort delikatnie przełożyć na paterę i ozdobić owocami.