Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, mleczny krem i truskawki.... Torcik jest bardzo prosty do wykonania. Dzięki dodatkowi cukru muscovado biszkopt ma lekko karmelowy posmak. Bardzo polecam.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3807
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34213
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1607
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113649
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3807
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34213
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1607
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113649
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Wodę wymieszać z dwiema łyżkami cukru muscovado i sokiem cytrynowym. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki. Mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym.
Blat ciasta ułożyć na paterze i używając pędzelka nasączyć go przygotowanym ponczem. Na wierzchu ułożyć część pokrojonych truskawek (przecięciem do dołu). Na truskawkach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Herbatniki pokruszyć. Pozostałe truskawki ułożyć na torcie, boki obsypać okruszkami herbatników. Schłodzić w lodówce.