Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, mleczny krem i truskawki.... Torcik jest bardzo prosty do wykonania. Dzięki dodatkowi cukru muscovado biszkopt ma lekko karmelowy posmak. Bardzo polecam.
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75289
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1582
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 503
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1254
Galaretka jest pachnąca, ma piękny kolor, smakowita. Polecam taką galaretkę w...
Odsłon: 751
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75289
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1582
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 503
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1254
Galaretka jest pachnąca, ma piękny kolor, smakowita. Polecam taką galaretkę w...
Odsłon: 751
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Wodę wymieszać z dwiema łyżkami cukru muscovado i sokiem cytrynowym. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki. Mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym.
Blat ciasta ułożyć na paterze i używając pędzelka nasączyć go przygotowanym ponczem. Na wierzchu ułożyć część pokrojonych truskawek (przecięciem do dołu). Na truskawkach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Herbatniki pokruszyć. Pozostałe truskawki ułożyć na torcie, boki obsypać okruszkami herbatników. Schłodzić w lodówce.