Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe masełko z pestek dynii z solą. Dodaję do smoothie, koktajli, sałatek...
Odsłon: 26
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 88
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 65
Kremowe masełko z pestek dynii z solą. Dodaję do smoothie, koktajli, sałatek...
Odsłon: 26
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 88
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 65
Składniki
Masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Formować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut., Ciasto podzielić na dwie równe części. Od jednej z nich odjąć ok. 100g i dodać do drugiej. Większą część wałkować na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wyłożyć pergaminem i na to ułożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i podpiec spód 10–15 minut w temperaturze 200°C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Lekko wycisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem według uznania. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.