Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma pyszniejszego przysmaku na świecie niż truskawki z bitą śmietaną. Czekamy na truskawki prawie cały rok, by w końcu cieszyć się smakiem wygrzanych w słońcu czerwonych owoców. Sekretem tego deseru jest dobrej jakości śmietana. Absolutnie nie wchodzą w grę jakieś zamienniki ze sprayu. Aby godnie podkreślić smak truskawek, należy użyć śmietany kremówki o wysokiej zawartości tłuszczu. Zimna, ubita z cukrem śmietana stworzy wspaniały duet ze świeżymi truskawkami. Ten deser chyba nigdy się nie znudzi. Można jeść go na okrągło. Gdy dodasz do smakołyku inne owoce lub orzechy, otrzymasz nową, ciekawą wersję tego deseru.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 602
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 602
Składniki
Najpierw zmaceruj truskawki. Ten zabieg sprawi, że deser stanie się pyszniejszy. Do średniej miski dodaj pokrojone truskawki i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw owoce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na co najmniej 45 minut.
Do wysokiej miski wlej zimną śmietanę i ubijaj ją ręcznym mikserem na średnich, a później wysokich obrotach, by śmietana zgęstniała. Wyłącz mikser i dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Włącz mikser z powrotem na niską prędkość i ubijaj, aż cukier w większości będzie połączony ze śmietaną, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj, aż śmietana z cukrem w pełni się ubiją, tworząc puszysty krem.
Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki. Na dno wlej łyżką porcję śmietany, na niej ułóż kilka biszkopcików, przykryj kolejną porcję śmietany. Na to ułóż macerowane truskawki i przykryj ostatnią warstwą śmietany. Udekoruj listkiem mięty lub pokruszonymi biszkoptami. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę i podawaj schłodzone.