Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma pyszniejszego przysmaku na świecie niż truskawki z bitą śmietaną. Czekamy na truskawki prawie cały rok, by w końcu cieszyć się smakiem wygrzanych w słońcu czerwonych owoców. Sekretem tego deseru jest dobrej jakości śmietana. Absolutnie nie wchodzą w grę jakieś zamienniki ze sprayu. Aby godnie podkreślić smak truskawek, należy użyć śmietany kremówki o wysokiej zawartości tłuszczu. Zimna, ubita z cukrem śmietana stworzy wspaniały duet ze świeżymi truskawkami. Ten deser chyba nigdy się nie znudzi. Można jeść go na okrągło. Gdy dodasz do smakołyku inne owoce lub orzechy, otrzymasz nową, ciekawą wersję tego deseru.
Dla zapracowanych polecam prosty , szybki i smaczny deserek, mało pracy dużo...
Odsłon: 339
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 465
Mega orzechowy tort. To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest...
Odsłon: 3010
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 138
Dla zapracowanych polecam prosty , szybki i smaczny deserek, mało pracy dużo...
Odsłon: 339
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 465
Mega orzechowy tort. To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest...
Odsłon: 3010
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 138
Składniki
Najpierw zmaceruj truskawki. Ten zabieg sprawi, że deser stanie się pyszniejszy. Do średniej miski dodaj pokrojone truskawki i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw owoce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na co najmniej 45 minut.
Do wysokiej miski wlej zimną śmietanę i ubijaj ją ręcznym mikserem na średnich, a później wysokich obrotach, by śmietana zgęstniała. Wyłącz mikser i dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Włącz mikser z powrotem na niską prędkość i ubijaj, aż cukier w większości będzie połączony ze śmietaną, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj, aż śmietana z cukrem w pełni się ubiją, tworząc puszysty krem.
Przygotuj wysokie szklanki lub pucharki. Na dno wlej łyżką porcję śmietany, na niej ułóż kilka biszkopcików, przykryj kolejną porcję śmietany. Na to ułóż macerowane truskawki i przykryj ostatnią warstwą śmietany. Udekoruj listkiem mięty lub pokruszonymi biszkoptami. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę i podawaj schłodzone.