Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa baśń to pyszne, wilgotne ciasto z bezą i migdałami. Obie warstwy spina ze sobą śmietankowy krem z kawałkami truskawek. Ciasto jest przyjemnie kruche, mocno słodkie, z kremowym wnętrzem.
Tortownica o średnicy ok. 26 cm
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2239
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 419
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5453
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2239
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 419
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5453
Składniki
Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj roztopione i przestudzone masło, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wyrób do połączenia składników.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno z cukrem.
Ciasto podziel na 2 równe części. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza do momentu zrumienienia i ustabilizowania wierzchu. Połóż na nim połowę bezy i posyp połową migdałów. Piecz jeszcze przez ok. 10 minut, do zrumienienia migdałów.
Pieczenie powtórz dla drugiej części ciasta, bezy i migdałów.
Przygotuj krem. Połowę truskawek zmiel grubo w malakserze. Pozostałe posiekaj. Żelatynę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubij na sztywno. Dodaj zimną żelatynę i wszystkie wiśnie. Wymieszaj.
Na jednym blacie zapnij obręcz. Rozłóż krem i przykryj drugim blatem. Migdały powinny być skierowane ku górze. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Truskawkową baśń podawaj po całkowitym zastygnięciu kremu.