Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa chmurka to bajecznie lekki, niezbyt słodki torcik – idealny na imprezy w pełnię upalnego lata.
Tortownica 22 cm i okrągła forma 20-21 cm
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 31
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12569
Składniki
Upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach) w trakcie ubijania stopniowo dosypując cukier. Pianę zmiksuj z żółtkami (krótko, mikserem na niskich obrotach). Do masy jajecznej partiami przesiej przez sitko obie mąki wymieszaj szpatułą do połączenia składników.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty – jeden cienki, drugi grubszy.
Przygotuj galaretkę. Zblenduj truskawki. Dosłodź mus do smaku. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszaj z musem truskawkowym. Przelej galaretkę do wyłożonego folią spożywczą naczynia o średnicy 20-21 cm. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki – do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.
Roztop czekoladę (w rondelku, na wolnym ogniu) w niewielkiej ilości śmietany przeznaczonej na krem. Ubij resztę śmietany (musi być mocno schłodzona). Połącz przestudzoną czekoladę ze schłodzonym serkiem mascarpone. Delikatnie wymieszaj serek z ubitą śmietaną. Wstaw na godzinę do lodówki.
Ułóż na dnie tortownicy o średnicy 22 cm grubszy z blatów biszkoptu. Wyłóż na niego około 1/3 kremu i wyrównaj. Centralnie ułóż na kremie galaretkę (powinna już być całkowicie stężała). Wypełnij powstały margines kremem. Rozprowadź na galaretce kolejną porcję kremu i przykryj go cieńszym biszkoptem. Wyłóż na niego ostatnią część kremu i wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Zblenduj truskawki przeznaczone na tynk. Dosłodź do smaku. Ubij mocno schłodzoną śmietanę. Roztop żelatynę w niewielkiej ilości wody. I delikatnie wymieszaj ze śmietaną. Połącz śmietanę z truskawkami. Gdy masa zacznie tężeć, długim nożem oddziel rant tortownicy od tortu i otynkuj go. Wstaw z powrotem do lodówki.