Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekki i puszysty sernik bez pieczenia
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10300
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12750
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4511
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10300
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12750
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4511
Składniki
Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia Do dekoracji przygotuj kilka truskawek (ok. 10 dużych szt.) Z truskawek odetnij cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż wzdłuż rantu tortownicy rozcięciem do zewnątrz Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia Do masy przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek Do truskawek dodaj cukier puder, miód i sok z cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę Mascarpone zmiksuj i dodaj stopniowo truskawki, połącz do uzyskania jednolitej masy Do żelatyny dodaj 2 łyżki mleka i rozpuść w mikrofali lub na bardzo małym ogniu Do masy truskawkowej wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksuj do połączenia Odłóż kilka łyżek masy do dekoracji Zimną śmietankę ubij na prawie sztywno z łyżką cukru pudru Ubitą śmietanę dodaj stopniowo do masy truskawkowej, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównaj Na wierzch masy wylej ostrożnie pozostawioną wcześniej ciemniejszą masę do dekoracji Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób marmurkowe wzorki Wstaw gotowy sernik do słodzenia na min. kilka godz. a najlepiej na całą noc