Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekki i puszysty sernik bez pieczenia
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5669
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7941
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5449
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5669
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7941
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5449
Składniki
Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia Do dekoracji przygotuj kilka truskawek (ok. 10 dużych szt.) Z truskawek odetnij cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż wzdłuż rantu tortownicy rozcięciem do zewnątrz Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia Do masy przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek Do truskawek dodaj cukier puder, miód i sok z cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę Mascarpone zmiksuj i dodaj stopniowo truskawki, połącz do uzyskania jednolitej masy Do żelatyny dodaj 2 łyżki mleka i rozpuść w mikrofali lub na bardzo małym ogniu Do masy truskawkowej wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksuj do połączenia Odłóż kilka łyżek masy do dekoracji Zimną śmietankę ubij na prawie sztywno z łyżką cukru pudru Ubitą śmietanę dodaj stopniowo do masy truskawkowej, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównaj Na wierzch masy wylej ostrożnie pozostawioną wcześniej ciemniejszą masę do dekoracji Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób marmurkowe wzorki Wstaw gotowy sernik do słodzenia na min. kilka godz. a najlepiej na całą noc