Najzwyklejsze ucierane ciasto nabierze charakteru, jeśli dodasz mu… uśmieszek. A przy okazji czekoladową nutę. Ciasto świetnie pasuje do filiżanki kawy, wraz z dawką kofeiny wywołując uśmiech na resztę dnia.
Uśmieszek
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

Potrzebne przybory kuchenne
Keksówka 30 cm
Etapy przygotowania
Ogrzej jajka i śmietanę do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym żółtku, a na koniec – śmietanę.
Partiami przesiej do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 3:1. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę ciasta bez kakao. Ostrożnie wylej na nią warstwę ciasta kakaowego, a na wierzch – drugą porcję jasnego. Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków. Energicznie przejedź nim wzdłuż formy (przez środek).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 353

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 376
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 353

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 376



Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Ogrzej jajka i śmietanę do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym żółtku, a na koniec – śmietanę.
Partiami przesiej do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 3:1. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę ciasta bez kakao. Ostrożnie wylej na nią warstwę ciasta kakaowego, a na wierzch – drugą porcję jasnego. Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków. Energicznie przejedź nim wzdłuż formy (przez środek).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Pyszotka:)