Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsze ucierane ciasto nabierze charakteru, jeśli dodasz mu… uśmieszek. A przy okazji czekoladową nutę. Ciasto świetnie pasuje do filiżanki kawy, wraz z dawką kofeiny wywołując uśmiech na resztę dnia.
Keksówka 30 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4758
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Składniki
Ogrzej jajka i śmietanę do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym żółtku, a na koniec – śmietanę.
Partiami przesiej do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 3:1. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę ciasta bez kakao. Ostrożnie wylej na nią warstwę ciasta kakaowego, a na wierzch – drugą porcję jasnego. Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków. Energicznie przejedź nim wzdłuż formy (przez środek).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).