Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsze ucierane ciasto nabierze charakteru, jeśli dodasz mu… uśmieszek. A przy okazji czekoladową nutę. Ciasto świetnie pasuje do filiżanki kawy, wraz z dawką kofeiny wywołując uśmiech na resztę dnia.
Keksówka 30 cm
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 220
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 93
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 220
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20450
Składniki
Ogrzej jajka i śmietanę do temperatury pokojowej.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym żółtku, a na koniec – śmietanę.
Partiami przesiej do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 3:1. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę ciasta bez kakao. Ostrożnie wylej na nią warstwę ciasta kakaowego, a na wierzch – drugą porcję jasnego. Na środku jednego z krótkich boków keksówki zanurz w cieście nóż lub patyczek do szaszłyków. Energicznie przejedź nim wzdłuż formy (przez środek).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).