Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak naprwde to ciasto nadaje sie na kazda okazje:) ale, ze moj maz uwielbia delicje, postanowilam upiec cos specjalnie dla niego z okazji swieta Walentego:) Dekoracja nie wyszla, zbyt tepa czekolada:)
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 653
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 138
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 418
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1991
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 653
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 138
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 418
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1991
Składniki
Bialka oddzielamy od zoltek. Z bialek ubijamy sztywna piane, dodajemy cukier nadal ubijajac do zesztywnienia. Do zoltek dodajemy proszek do pieczenia i ocet mieszamy energicznie lyzka, az zoltka beda mialy konsystencje puszystej piany. Zoltka laczymy z bialkami . Do masy dodajemy make i delikatnie mieszamy lyzka. Wylewamy na wylozona papierem tortownice i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piecu do "suchego patyczka" u mnie 20 min. Po wylaczeniu pieca nie otwieramy go zbyt szybko, aby ciasto nie opadlo zbyt mocno. Pozostawiamy do wystygniecia. Wierzchnia warstwe biszkoptu delikatnie zeskrobujemy. Z podanych skladnikow przygotowujemy poncz i nasaczamy nim biszkopt.
Smietane ubiajamy, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez sekunde. Dodajemy serek Mascarpone i mieszamy delikatnie lyzka do polaczenia masy. Calosc wykladamy na nasaczony biszkopt i wstawiamy do lodowki do czasu gdy przygotujemy warstwe z galaretki.
Galaretke przygotowujemy tak Jak podane jest na opakowaniu, pozostawiamy do wystygniecia, gdy zacznie tezec dodajemy konfiture i mieszamy do polaczenia sie z galaretka. Wylewamy na mase biala i wstawiamy do lodowki, czekamy, az stezeje.
Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i wylewamy na stezala galaretke, bardzo szybko rozprowadzamy. Ciasto jest pyszne, ale z powodu sztywnej czekolady ciezko go pokroic:) Monza rowniez przygotowac polewe wedlug wlasnego przepisu. Smacznego:)