Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik walentynkowy, pyszny prezencik.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (26 cm) pieczemy 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy biszkopt, następnie kroimy na trzy części. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w szklance wrzątku, i odstawiamy do wystudzenia. Ser z wiaderka dzielimy na trzy części, (ja dałam serek waniliowy z biedronki, więc już nie dosładzałam). Jeżeli używamy serka zwykłego proponuję dosłodzić odrobinę do smaku. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy konfiturą jagodową, jedną część serka miksujemy z niebieską jeszcze płynną galaretką, (ja wstawiłam masę na trochę do lodówki, by dobrze stężała, potem znowu ją zmiksowałam ), wykładamy masę na konfiturę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt smarujemy konfiturę wiśniową i tak samo przygotowujemy drugą część sera z galaretką wiśniową, smarujemy na konfiturze i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym.
Na wierzch mieszamy ostatnią część sera z galaretką cytrynową, smarujemy boki i wierzch, zostawiamy 2 łyżki masy i mieszamy ją z barwnikiem czerwonym, proponuję dodać barwnik w żelu lub w proszku wymieszany w odrobinie wody, ja dosypałam taki w proszku i w masie nie zbyt się rozmieszał. Dekorujemy nasz torcik, potem do lodówki i gotowe. SMACZNEGO