Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegański chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów dla stworzenia pysznej, wilgotnej przekąski o bogatym smaku. Tajemnica jego puszystej konsystencji tkwi w wykorzystaniu aquafaby – płynu z ciecierzycy, który zastępuje jajka i nadaje ciastu wyjątkową lekkość i puszystość. Bananowy chlebek z kremem orzechowym lub dżemem będzie idealny na śniadania, ale też jako samodzielna przekąska do popołudniowej kawy.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 234
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 632
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 234
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 632
Składniki
Foremkę keksówkę (11 x 30 cm) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby jego boki wystawały ponad dłuższe krawędzie foremki.
Do średniej miski wlej aquafabę i ubij ją mikserem na średnich obrotach (około minutę), aby uzyskać jednolitą pianę. Jeśli nie masz tego składnika, zmieszaj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 5 łyżkami ciepłej wody. Odstaw mieszankę na 15 minut, aby zgęstniało, po czym zmiksuj. W oddzielnej misce zmieszaj sok z cytryny z mlekiem owsianym i odstaw. Pokrojone banany zmiksuj w kielichu blendera lub rozgnieć widelcem.
W dużej misce zmiksuj cukier z olejem, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodaj ubitą aquafabę lub namoczone siemię lniane i także zmiksuj. Następnie wlej sok z cytryny z mlekiem owsianym, ekstrakt waniliowy i mieszaj do połączenia składników. W osobnej misce zmieszaj przesianą mąkę z solą, sodą i cynamonem. Partiami wsypuj suchą mieszankę i mieszaj ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką. Wymieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Ciasto przelej do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na drugą od dołu kratkę. Piecz ciasto 45-55 minut, po czym wyjmij z piekarnika i wystudź. Gotowe ciasto możesz polać wegańską czekoladą lub lukrem.