Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierka to ciasto inspirowane tradycyjnym wypiekiem serwowanym w jednej z najbardziej popularnych kawiarni w Budapeszcie. Wielu mieszkańców przygotowuje go w okresie świąt.
Wymiary: forma 24 × 24 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Orzechy włoskie drobno posiekaj. Połącz z cukrem i skórką z cytryny. Odstaw.
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru brązowego i dobrze wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę i cukier, dodaj jajka, sól i sodę oczyszczoną. Pokrój też miękkie masło na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj przygotowane wcześniej drożdże z mlekiem i cukrem. Wyrabiaj jednolite i gładkie ciasto. Konsystencja będzie dość lepiąca. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Podziel ciasto na 3 równe części. Rozwałkuj je na taki sam wymiar, który odpowiada formie, najlepiej 24 × 24 cm. Przenieś pierwszą część ciasta na spód formy (najlepiej obsypanej delikatnie mąką) i nakłuj ją widelcem. Rozsmaruj spód łyżką dżemu morelowego i posyp mieszanką orzechów, cukru i skórki z cytryny. Przykryj drugą częścią ciasta i powtórz to aż składniki się skończą. Wierzch ciasta nakłuj z pomocą widelca.
Włóż węgierkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 30 minut aż wierzch będzie złoty.
W garnuszku podgrzej śmietanę aż będzie gorąca. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj czekoladę białą. W trakcie wrzucania, podziel ją na mniejsze kawałki. Mieszaj tak długo aż zrobi się gęsta, lśniąca polewa. Rozsmaruj ją na wierzchu węgierki.
Poczekaj aż ciasto wystygnie.