Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Zamiast biszkoptów języczków użyj do jego przygotowania klasycznego, domowego biszkoptu.
Forma 23x23 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4249
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 70
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4249
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 70
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Serek mascarpone i śmietanę mocno schłodź w lodówce. Zaparz kawę, przestudź i połącz z Amaretto.
Oddziel od żółtek białka jaj przeznaczonych na biszkopt. Ubij białka na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania, wmieszaj w pianę po jednym żółtku. Do osobnego naczynia przesiej obie mąki. Partiami dodaj je do piany, delikatnie łącząc składniki szpatułą.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 23x23 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Wystudź biszkopt na kratce, odwrócony do góry dnem. Gdy przestygnie, przekrój na dwa blaty i nasącz kawą z Amaretto.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę i mascarpone. Jeśli chcesz usztywnić krem (może się to przydać w upały), wmieszaj w niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę.
Połącz krem z masą z żółtek. Przełóż połową blaty biszkoptu, każdą warstwę obficie oprószając kakao (z pomocą sitka). Drugą część kremu wyłóż na wierzch, wyrównaj i także oprósz kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.