Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersal to wysokie i pięknie prezentujące się ciasto, które składa się z wielu pysznych warstw przekładanych kremem śmietanowym. Dodatek poruszonych ciasteczek w masie cudownie podkręci smak deseru. Całość świetnie smakuje z dodatkiem kakao.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47628
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165248
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 340
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47628
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165248
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 340
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem zwykłym i waniliowym utrzyj na puszystą masę. Składniki powinny dokładnie się połączyć i nie mieć grudek. Wtedy dodaj jajko i żółtko. Zmiksuj krótko. Przelej śmietanę, dopraw odrobiną soli. Ponownie krótko zmiksuj. Na koniec połącz powstałą masę z przesianą mąką pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć dosyć lejącą konsystencję.
Przygotuj teraz wybraną formę, najlepiej o średnicy 21-22 cm. Przygotuj sobie arkusz papieru do pieczenia i z pomocą ołówka odmierz 9 kółek w kształcie spodu formy. Jeden arkusz rozłóż na tortownicy. Podsyp wszystkie spody delikatnie mąką.
Ciasto podziel na 10 części i każdą z nich rozwałkuj cienko, możesz dosypywać w trakcie odrobinę mąki. Rozkładaj okręgi na arkuszach do pieczenia.
Wkładaj po kilka blatów do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 10 minut, aż zrobią się złote. Nie przedłużaj pieczenia, bo wtedy spody będą twarde.
Wszystkie upieczone blaty możesz odstawić do wystudzenia.
Teraz przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijaj tak długo, aż się zrobi gęsta. Wtedy dodaj mascarpone i dalej ubijaj, aż piana będzie zbita i sztywna. Pod koniec dodaj cukier puder, delikatnie wymieszaj całość.
Podziel krem na dwie części. Do jednej z nich dodaj pokruszone ciastka i wymieszaj delikatnie.
Na blacie umieść cienką warstwę kremu śmietankowego, powtórz to 5 razy. Ostatni blat posyp kakao. Teraz wyłóż większą część masy z ciastkami. Posyp ponownie kakao i nakładaj ponownie blaty z cienką warstwą kremu śmietankowego. Zakończenie ciasta powinno mieć masę śmietanową posypaną ostatnią częścią kakao.