Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchniutkie ciasto, cytrynowy krem i krucha posypka. To proste i efektowne ciasto często podaje się w święta Wielkanocne. U mnie także w każde inne święta i uroczystości.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Blaszka z kominem 24 cm, spód wysmarowany margaryną. U mnie prodiż z kominem. Ciasto. Obie mąki wymieszać z proszkiem. Całe jajka ubić z cukrem na puch. Potem mieszając łyżką stopniowo dodawać mąkę. Przełożyć do blaszki , piec w 170 C ok. 30 minut.
Krem. Semolinę lub kaszę na 10 minut zalać mlekiem, wymieszać. Następnie stale mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło ubić na puch, dodać puder, potem porcjami przestudzoną semolinę. Dodać sok i skórkę z cytryny. Posypka. Płatki zrumienić na patelni, dodać masło, cukier i aromat, dobrze wymieszać i wystudzić.
Przestudzone ciasto przekroić na pół. Dolną część posmarować kremem, nałożyć górną część. Cały wierzch i boki posmarować kremem i obsypać posypką.
Wstawić do lodówki. Ciasto gotowe.