Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na pyszny świąteczny keks. Lubicie tego rodzaju wypieki? Ja uwielbiam, dawno nie piekłam keksów i teraz nadrabiam zaległości. Tym razem upiekłam taki z mnóstwem pachnącej skórki pomarańczowej i chrupiącymi migdałami. Mój keks nie dość, że jest pyszny do pięknie wygląda, a ten zapach...obłędny. Bardzo, bardzo polecam Wam taki keks na Wielkanocny stół. Koniecznie spiszcie recepturę. Zachęcam i udanych wypieków życzę :)
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20206
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1013
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3981
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19082
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20206
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1013
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3981
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19082
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
Pieczenie: Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Keks można pokroić na około 12 porcji.