Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, by ucierane ciasto nie wyszło suche? Wilgotna babka marmurkowa to zasługa kilku czynników. Po prostu przestrzegaj ściśle kroków opisanych w poniższym przepisie, a osiągniesz zamierzony cel!
Forma do babki z kominem 24 cm
Składniki
Ogrzej masło i jajka do temperatury pokojowej.
Wymieszaj kakao z wrzątkiem na jednolitą pastę (tak, by pozbyć się grudek kakao).
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj do masła po jednym jajku.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto – tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie równe części. W mniejszą wmieszaj pastę z kakao.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Wlewaj do niej na przemian kilka łyżek jasnego ciasta i kilka ciasta z kakao. Po napełnieniu ciastem formy, przeciągnij dookoła komina wbity w ciasto patyczek do szaszłyków albo cienki nóż. Możesz wykonać przy tym zygzaki.
Wstaw babkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-55 minut, jednak już po 45 minutach zrób pierwszy test tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od kształtu formy i specyfiki piekarnika.
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika. Po kwadransie wyjmij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie i zacznie tężeć, oblej nią babkę.