wisienka
Składniki
- Biszkopt:
- 10 jajek
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 12 łyżek cukru
- mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki gruszkowe
- 1 szklanka wody
- wiśnie bez pestek, 2 słoiki
- syrop z wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka
Składniki
- Biszkopt:
- 10 jajek
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 12 łyżek cukru
- mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki gruszkowe
- 1 szklanka wody
- wiśnie bez pestek, 2 słoiki
- syrop z wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka

Etapy przygotowania
biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka . mleko ubijac aż zwiększy swoją objętość wtedy wlac do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galeretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować,
Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (14)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 159
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 159



Składniki
- Biszkopt:
- 10 jajek
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 12 łyżek cukru
- mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki gruszkowe
- 1 szklanka wody
- wiśnie bez pestek, 2 słoiki
- syrop z wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka
biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka . mleko ubijac aż zwiększy swoją objętość wtedy wlac do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galeretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować,
ciasto wygląda zachwycająco a co jeśli mam tylko i wyłącznie wiśnie mrożone i czy ten syrop jest konieczny albo czym można go zastąpić??
gdzie kupiłaś galaretkę gruszkową i z jakiej firmy bo nigdzie nie mogę dostać???
dodałam cukier do galaretki tej co idzie do pianki aby była słodsza
Pierwsza degustacje tego "cuda ciasta"mam juz za soba,nie spodziewalam sie ze moze byc tak pyszne,kolor galaretki z dodatkiem syropu jest piekny o smaku nie wspomne,polecam wszystkim amatorom orzezwiajacych ciast.
Moja wisienka juz w lodowce,mam nadzieje ze bedzie tez tak przyciagala wzrok jak Pani dzielo:-) w skladnikach sa podane 2lyzki cukru ale w opisie nie ma podane do czego je dodac nie dodalam nigdzie,mam nadzieje ze te 2lyzki cukru nie zawaza na smaku ciasta:-(