Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma chyba bardziej polskiego deseru. Nikt nie wie na pewno skąd wzięła się ta nazwa. Niektórzy sądzą, że od znanej wszystkim trasy WZ lub od kawiarni mieszczącej się przy tej drodze. Pewne jest jedno – ciasto jest proste, pyszne i nasze!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do masy przesianą wcześniej mąkę i pozostałe suche składniki. Dodawaj partiami ubite białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta. Formę do pieczenia o wymiarach 27x37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź. Podziel je na dwa blaty o wymiarach ok. 27x18,5 cm, przekrawając biszkopt w połowie.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na syrop.
Przygotuj krem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę z dodatkiem wanilii na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz żelatynę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przygotuj ganache. W miseczce umieść czekoladę, śmietankę i masło. Wstaw ją do mikrofalówki na 45 sekund. Wymieszaj zawartość do połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Złóż ciasto. Oba blaty ciasta pokryj dokładnie przygotowanym syropem. Jeden z nich posmaruj kremem i przykryj drugim. Na wierzch wylej chłodne już i gęstniejące ganache. Wuzetkę siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.