Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma chyba bardziej polskiego deseru. Nikt nie wie na pewno skąd wzięła się ta nazwa. Niektórzy sądzą, że od znanej wszystkim trasy WZ lub od kawiarni mieszczącej się przy tej drodze. Pewne jest jedno – ciasto jest proste, pyszne i nasze!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11171
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4016
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42750
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 476
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 325
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11171
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4016
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42750
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 476
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 325
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do masy przesianą wcześniej mąkę i pozostałe suche składniki. Dodawaj partiami ubite białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta. Formę do pieczenia o wymiarach 27x37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź. Podziel je na dwa blaty o wymiarach ok. 27x18,5 cm, przekrawając biszkopt w połowie.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na syrop.
Przygotuj krem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę z dodatkiem wanilii na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz żelatynę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przygotuj ganache. W miseczce umieść czekoladę, śmietankę i masło. Wstaw ją do mikrofalówki na 45 sekund. Wymieszaj zawartość do połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Złóż ciasto. Oba blaty ciasta pokryj dokładnie przygotowanym syropem. Jeden z nich posmaruj kremem i przykryj drugim. Na wierzch wylej chłodne już i gęstniejące ganache. Wuzetkę siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.