Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma chyba bardziej polskiego deseru. Nikt nie wie na pewno skąd wzięła się ta nazwa. Niektórzy sądzą, że od znanej wszystkim trasy WZ lub od kawiarni mieszczącej się przy tej drodze. Pewne jest jedno – ciasto jest proste, pyszne i nasze!
Wuzetka siostry Anastazji
Składniki
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 120 g cukru
Syrop:
- 25 ml wódki wiśniowej
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Krem:
- 1000 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżek wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Ganache:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Składniki
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 120 g cukru
Syrop:
- 25 ml wódki wiśniowej
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Krem:
- 1000 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżek wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Ganache:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do masy przesianą wcześniej mąkę i pozostałe suche składniki. Dodawaj partiami ubite białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta. Formę do pieczenia o wymiarach 27x37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź. Podziel je na dwa blaty o wymiarach ok. 27x18,5 cm, przekrawając biszkopt w połowie.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na syrop.
Przygotuj krem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę z dodatkiem wanilii na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz żelatynę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przygotuj ganache. W miseczce umieść czekoladę, śmietankę i masło. Wstaw ją do mikrofalówki na 45 sekund. Wymieszaj zawartość do połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Złóż ciasto. Oba blaty ciasta pokryj dokładnie przygotowanym syropem. Jeden z nich posmaruj kremem i przykryj drugim. Na wierzch wylej chłodne już i gęstniejące ganache. Wuzetkę siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 156
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 277
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 50
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 156
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 277
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 50
Składniki
- 130 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 120 g cukru
- 25 ml wódki wiśniowej
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1000 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżek wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do masy przesianą wcześniej mąkę i pozostałe suche składniki. Dodawaj partiami ubite białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta. Formę do pieczenia o wymiarach 27x37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź. Podziel je na dwa blaty o wymiarach ok. 27x18,5 cm, przekrawając biszkopt w połowie.
Przygotuj syrop. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na syrop.
Przygotuj krem. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Ostudź ją do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę z dodatkiem wanilii na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz żelatynę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przygotuj ganache. W miseczce umieść czekoladę, śmietankę i masło. Wstaw ją do mikrofalówki na 45 sekund. Wymieszaj zawartość do połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca.
Złóż ciasto. Oba blaty ciasta pokryj dokładnie przygotowanym syropem. Jeden z nich posmaruj kremem i przykryj drugim. Na wierzch wylej chłodne już i gęstniejące ganache. Wuzetkę siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Puszysty i delikatny.Pycha :)
No to mi narobilas checi na truskawki. I jeszcze ta biita smietana...Marzenie :-)