Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki na wzór szwedzkich kanelbullar czyli bułeczek cynamonowych. Co prawda cynamon nie gra tutaj głównej roli, ale jest fajnym dodatkiem do warstwy orzechowo-rodzynkowej. U mnie w domu taka wariacja na kształt kanelbullar jest hitem.
Duża blacha (może być ta dołączona do piekarnika)
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 149
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104505
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9036
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 149
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104505
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9036
Składniki
Przygotować zaczyn: mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać mąkę, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto: masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn i łyżkę śmietany. Zagnieść dokładnie na elastyczne ciasto. Powinno być miękkie i nie lepić się do rąk. Gotowe zostawić w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można przykryć ściereczką.
W osobnej misce wymieszać rodzynki, orzechy, miękkie masło, cukier oraz cynamon. Powinno powstać coś na wzór kruszonki.
Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, chwilę jeszcze pozagniatać. Rozwałkować na prostokąt grubości do 0,5 cm. Na ciasto rozłożyć równomiernie przygotowaną kruszonkę. Zawinąć ciasto jak roladę i pokroić na równie dość grube kawałki (staram się zawsze kroić 16 kawałków).
Bułeczki rozłożyć (i lekko spłaszczyć) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Można posmarować wierzch odrobiną mleka przed pieczeniem. Bułki piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Gotowe, przestudzone można polać lukrem.