Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki na wzór szwedzkich kanelbullar czyli bułeczek cynamonowych. Co prawda cynamon nie gra tutaj głównej roli, ale jest fajnym dodatkiem do warstwy orzechowo-rodzynkowej. U mnie w domu taka wariacja na kształt kanelbullar jest hitem.
Duża blacha (może być ta dołączona do piekarnika)
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 50
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 78
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 50
Składniki
Przygotować zaczyn: mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać mąkę, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto: masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn i łyżkę śmietany. Zagnieść dokładnie na elastyczne ciasto. Powinno być miękkie i nie lepić się do rąk. Gotowe zostawić w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można przykryć ściereczką.
W osobnej misce wymieszać rodzynki, orzechy, miękkie masło, cukier oraz cynamon. Powinno powstać coś na wzór kruszonki.
Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, chwilę jeszcze pozagniatać. Rozwałkować na prostokąt grubości do 0,5 cm. Na ciasto rozłożyć równomiernie przygotowaną kruszonkę. Zawinąć ciasto jak roladę i pokroić na równie dość grube kawałki (staram się zawsze kroić 16 kawałków).
Bułeczki rozłożyć (i lekko spłaszczyć) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Można posmarować wierzch odrobiną mleka przed pieczeniem. Bułki piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Gotowe, przestudzone można polać lukrem.