Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą - prosta i smaczna
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1097
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1076
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13032
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1097
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1076
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13032
Składniki
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Duże ziemniaki przekroić na dwie lub 3 części. Po tym czasie, odcedzić, przestudzić i pokroić na plastry. Na suchej patelni podsmażyć boczek oraz kiełbasę, gdy zacznie się lekko rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć całość do momentu, aż cebula zacznie się szklić. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać jajka ze śmietanką i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym (20x30cm) ułożyć połowę plastrów ziemniaków oraz połowę podsmażonego mięsa z cebulą. Całość posypać połową przygotowanego startego sera. Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków i posypać pozostałym serem. Całość zalać wymieszaną śmietanką z jajkami i przyprawami. Wyłożyć pozostałe podsmażone mięso z cebulą. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Całość zapiekać ok. 30 minut , ostatnie 10 minut bez przykrycia.