Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe! Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.
Składniki
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.