Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na "Zebrę" jest takie samo jak w moim przepisie "Babka na oleju' i "Muffinki na oleju". Warto ten przepis sobie zapisać, gdyż jak widać jest on "wielokrotnego użytku". Samo ciasto wyglądem i smakiem wprowadza w dobry nastrój.
Złociste kolby kukurydzy polane masełkiem z dodatkiem czosnku i orzechów roze...
Odsłon: 49
Całkiem oryginalny pomysł na deser. W tym roku nasze borówkowe krzaczki piękn...
Odsłon: 55
Kotlety z jajek to bardzo smaczne danie. U nas zwykle serwowane z frytkami i...
Odsłon: 322
Złociste kolby kukurydzy polane masełkiem z dodatkiem czosnku i orzechów roze...
Odsłon: 49
Całkiem oryginalny pomysł na deser. W tym roku nasze borówkowe krzaczki piękn...
Odsłon: 55
Kotlety z jajek to bardzo smaczne danie. U nas zwykle serwowane z frytkami i...
Odsłon: 322
Składniki
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal miksować. Kolejno dodawać żółtka, olej, wodę. Na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do miseczki. Do pozostałej części dodać nieco przegotowanej wody i kakao. Wszystko wymieszać.
Okrągłą foremkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek foremki nałożyć dwie łyżki np. białego ciasta. Na to dwie łyżki ciemnego ciasta i tak na zmianę aż do wyczerpania obydwu kolorów ciasta.
Piec około 40 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z soku z cytryny i cukru pudru.