Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 108
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 108
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa borówkowa Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem. Masę odstawić aby zaczęła tężeć. Do sera dodać sok z borówek wraz z żelatyną ( jeżeli borówki nie są słodkie dodać cukier według smaku )
Masa cytrynowa Chłodna galaretkę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do sera i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut. Zarówno masa cytrynowa jak i z borówek powinny konsystencję gęstej śmietany.
Na biszkopt wykładać na przemian po 2-3 łyżki masy cytrynowej oraz borówkowej. Wierz zebry posmarować cytrynową masą, i ułożyć pozostałe borówki. Smacznego.