Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japońska zielona herbata matcha to świetne uzupełnienie diety, a zarazem wspaniały dodatek do deserów. Obok długiej listy właściwości prozdrowotnych, matcha wyróżnia się wyrazistym smakiem i wyjątkowym, jasnozielonym kolorem, który zawdzięcza specjalnemu sposobowi uprawy. Dostępna w postaci sproszkowanej może posłużyć do aromatyzowania ciast czy kremów, nadając im przy tym naprawdę niezwykłą, intensywną barwę. Oto przepis na ciasto matcha z mascarpone i białą czekoladą.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1473
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 224
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 235
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 231
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7739
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1473
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 224
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 235
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 231
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7739
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 175°C.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Cały czas miksując, dodaj powoli olej, a następnie maślankę. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj stopniowo wszystkie produkty sypkie. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut (upiecz do „suchego patyczka”). Gdy ciasto matha przestygnie, podziel je na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nieco przestudzoną, ale wciąż płynną, wymieszaj z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone (wymieszaj szpatułką), dodając sok z cytryny i – opcjonalnie – cukier puder. Przełóż kremem blaty i otynkuj ciasto. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto matcha podawaj z sezonowymi owocami.