Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japońska zielona herbata matcha to świetne uzupełnienie diety, a zarazem wspaniały dodatek do deserów. Obok długiej listy właściwości prozdrowotnych, matcha wyróżnia się wyrazistym smakiem i wyjątkowym, jasnozielonym kolorem, który zawdzięcza specjalnemu sposobowi uprawy. Dostępna w postaci sproszkowanej może posłużyć do aromatyzowania ciast czy kremów, nadając im przy tym naprawdę niezwykłą, intensywną barwę. Oto przepis na ciasto matcha z mascarpone i białą czekoladą.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 704
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 704
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 175°C.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Cały czas miksując, dodaj powoli olej, a następnie maślankę. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj stopniowo wszystkie produkty sypkie. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut (upiecz do „suchego patyczka”). Gdy ciasto matha przestygnie, podziel je na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nieco przestudzoną, ale wciąż płynną, wymieszaj z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone (wymieszaj szpatułką), dodając sok z cytryny i – opcjonalnie – cukier puder. Przełóż kremem blaty i otynkuj ciasto. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto matcha podawaj z sezonowymi owocami.