Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwe zielone ciasto to ja piekę ze szpinakiem albo herbatą matcha, ale i to dzisiejsze jest bardzo atrakcyjne. Nieco mniej zielone (bo głównie za sprawą galaretki), ale za to bardzo soczyste, kremowe i niezwykle smaczne. Ostatnio przygotowałam je na Szmaragdowe Céilí – wielką potańcówkę irlandzką w Poznaniu z okazji Dnia Św. Patryka. Bo jak Patryk i Irlandia – to poczęstunek koniecznie musi być choć trochę zielony! Dzień świętego Patryka przypada 17 marca, a ja przedstawiam przepis na ciasto nieco wcześniej. Żeby każdy zdążył kupić składniki i przygotować ciasto.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 426
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 426
Składniki
Najpierw biszkopt. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna – dodawaj stopniowo cukier. Piana nie może opaść! Następnie kolejno dodaj po jednym żółtku – nie przerywając ubijania, a następnie przesiane obie mąki i teraz już tylko dokładnie wymieszaj. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej gotowe ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz biszkopt do lekkiego zrumienienia, około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia. Teraz wyjmij je z blaszki na blat, oderwij od spodu placka papier i umieść biszkopt na powrót w foremce.
Warstwa zielona. Zagotuj 900 ml zielonego soku. W pozostałych 100 ml rozprowadź proszek budyniowy. Gdy napój w rondlu zacznie się gotować, dolej sok z wmieszanymi budyniami, energicznie mieszając masę do uzyskania jednolitej, szklistej konsystencji.
Wyłóż zgęstniałą zieloną masę na biszkopt.
Warstwa ciasteczkowo-śmietankowa. Po lekkim przestudzeniu zielonej warstwy ułóż na niej ciastka typu delicje (biszkoptem do dołu). W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i “utrwalaczy konsystencji”. Bitą śmietaną posmaruj warstwę zieloną z delicjami.
Na warstwie śmietankowej ułóż plasterki wybranych owoców (użyłam bananów), a następnie zalej je przygotowaną według przepisu na opakowaniu, całkowicie wystudzoną, wręcz lekko krzepnącą zieloną galaretką.
Pamiętaj, nie wylewaj na ciasto płynnej galaretki, bo wtedy wszystko spłynie na spód blaszki!
Gotowe zielone ciasto umieść w chłodnym miejscu (np. w lodówce) na kilka godzin, zanim je podasz.
A kiedy przypada dzień świętego Patryka, patrona Irlandii? Jak co roku, 17 marca.
Smacznego!