Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna niż wszystkie lazania, przekładana mięsem, różnym warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamel. Zapiekankę pieczemy w piekarniku.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1057
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5615
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18047
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1057
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5615
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8735
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18047
Składniki
1. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem. 2. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą. 3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.
5. Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji. 6. Sosem polewamy zapiekankę.
7. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C 8. Gotowe. Smacznego