Do góry

Dania główne Przepis na:

14. Meksykańska Lazania

14.	Meksykańska Lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 12376

Dodano:

Odsłon: 1075

Inna niż wszystkie lazania, przekładana mięsem, różnym warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamel. Zapiekankę pieczemy w piekarniku.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 szk. bulionu
  • 400 g pomidorów krojonych z ziołami
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 12 płatów Lasagne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pieprz
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
14. Meksykańska Lazania

Przygotowanie

  1. 1. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.
    2. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.
    3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.

  2. 4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.

  3. 5. Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
    6. Sosem polewamy zapiekankę.

  4. 7. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C
    8. Gotowe. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń