Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Afrykańskie pieczone udka z kurczaka są niezwykle aromatyczne. Idealne na niedzielny obiadek. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 28
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 28
Składniki
Udka z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przepuszczone przez praskę mieszamy z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami pasty tamaryndowej, odrobiną soli i pieprzu. Udka zalewamy marynatą, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
Kurczaka wyjmujemy i marynatę odlewamy do osobnego naczynia. Dodajemy następnie resztę pasty tamaryndowej i dodajemy przyprawę tandori masala, a także 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy wszystkie składniki i udka smarujemy dokładnie połową pasty.
Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy udka na złoto z obu stron. Przekładamy je potem do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Obsmarowujemy je ponownie pozostałą częścią pasty. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
Udka pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 190 C. Po 20 minutach pieczenia folię aluminiową zdejmujemy i pieczemy dalej już bez przykrycia.
Afrykańskie pieczone udka z kurczaka pdajemy z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.