Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Afrykańskie pieczone udka z kurczaka są niezwykle aromatyczne. Idealne na niedzielny obiadek. Do tego ulubiona surówka i pieczone ziemniaczki.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5671
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7950
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5454
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5671
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8893
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7950
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5454
Składniki
Udka z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przepuszczone przez praskę mieszamy z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami pasty tamaryndowej, odrobiną soli i pieprzu. Udka zalewamy marynatą, przykrywamy miseczkę folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
Kurczaka wyjmujemy i marynatę odlewamy do osobnego naczynia. Dodajemy następnie resztę pasty tamaryndowej i dodajemy przyprawę tandori masala, a także 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy wszystkie składniki i udka smarujemy dokładnie połową pasty.
Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy udka na złoto z obu stron. Przekładamy je potem do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Obsmarowujemy je ponownie pozostałą częścią pasty. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową.
Udka pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 190 C. Po 20 minutach pieczenia folię aluminiową zdejmujemy i pieczemy dalej już bez przykrycia.
Afrykańskie pieczone udka z kurczaka pdajemy z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.