Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Aromatyczna pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2226

Dodano:

Odsłon: 3365

Nie ma jak tradycyjny obiad – mięsko, kluski śląskie i buraczki. Do mojej pieczeni używam dość sporo ziół, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna.

Składniki

  • Mięso wieprzowe - ok. 1 kg
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Kminek mielony - 1 łyżeczka
  • Świeży imbir - lub w proszku - 1 łyżeczka
  • Pieprz kajeński - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Kolendra - mielona - 1 łyżeczka
  • Vegeta - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - 1/3 łyżeczki
  • Olej - 2 łyżki
  • Woda - niewiele
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej i nieco wody (tyle - by marynatę łatwo można było rozsmarować). Mięso dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

  2. Następnie mięso wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 70 min. Mięso podajemy z sosem pieczeniowym. Ja robię go wykorzystując powstały z pieczenia sos, do którego dolewam niepełną szklankę wody, zagotowuję, a następnie zagęszczam łyżką mąki. Do tego obowiązkowo kluski śląskie i buraczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń