Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Azjatycka patelnia z kurczakiem to proste i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut i to od podstaw. Możesz użyć makaronu lub ryżu. Zamiast kurczaka możesz użyć wieprzowiny, kaczki czy nawet krewetek. Potrawa jest pikantna, mocno orientalna, z klasycznym sosem pokrywającym wszystkie składniki. To prawdziwa gratka dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1162
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1201
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13292
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1162
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1201
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13292
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z łyżką oleju roślinnego.
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go w paski lub kostkę o boku ok. 2-3 cm. W dużym woku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż go, często mieszając, przez ok. 3 minuty. Zdejmij go z patelni i odłóż na bok.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę - tak samo, jak cukinię. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, a grzyby pokrój w plasterki. Dodaj wszystkie składniki na patelnię. Smaż przez minutę. Dodaj starty na tarce imbir i smaż kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.
W miseczce wymieszaj bulion, sos sojowy, ketchup i skrobię.
Do woka dodaj kurczaka, makaron i mieszankę sosu. Smaż wszystko przez 3 minuty, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Azjatycką patelnię z kurczakiem podawaj na ciepło, po skropieniu kilkoma kroplami oleju sezamowego.