Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i cebulą.

Babka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i cebulą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19244

Dodano:

Odsłon: 14797

Ziemniaczana babka, niczym królewska korona, ozdobiona pomidorkami paprykowymi i czarnymi oliwkami. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 6 szt.
  • pieczarki małe 11-12 szt.
  • jajka kurze 3 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kasza manna 3 łyżki
  • boczek wędzony 10 dag
  • cebula 1 szt.
  • Przyprawy:
  • sól morska 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Opcjonalnie:
  • pomidorki paprykowe do dekoracji
  • czarne oliwki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy.

  2. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

  3. Gdy boczek i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy.

  4. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto, układamy pieczarki górną częścią kapelusza do dołu, jedną koło drugiej. Pieczarki musimy wcisnąć żeby były zanurzone w cieście całkowicie.

  5. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki.

  6. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy.

  7. Wyjętą babkę dekorujemy pomidorkami i oliwkami.



  8. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 stycznia 2018 Już na pierwszy "rzut oka" wiedziałam, że to Twój przepis. Robię trochę inaczej, ale to Twoje CUDO muszę wypróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń