Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26143
Dodano: 25.01.2018
Odsłon: 15394
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy.
W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
Gdy boczek i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy.
Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto, układamy pieczarki górną częścią kapelusza do dołu, jedną koło drugiej. Pieczarki musimy wcisnąć żeby były zanurzone w cieście całkowicie.
Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki.
Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy.
Wyjętą babkę dekorujemy pomidorkami i oliwkami.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

ElMar 02 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Super pomysł na babkę:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 26 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Już na pierwszy "rzut oka" wiedziałam, że to Twój przepis. Robię trochę inaczej, ale to Twoje CUDO muszę wypróbować.1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 25 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
cudna ! prawdziwa korona królewska :)12 Kto głosował? | Odpowiedz