Dania główne Przepis na:
Babka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i cebulą.


Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19244
Dodano: 25.01.2018
Odsłon: 14797
Składniki
- ziemniaki 6 szt.
- pieczarki małe 11-12 szt.
- jajka kurze 3 szt.
- mąka pszenna 3 łyżki
- kasza manna 3 łyżki
- boczek wędzony 10 dag
- cebula 1 szt.
- Przyprawy:
- sól morska 1 łyżka
- majeranek 2 łyżki
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- Opcjonalnie:
- pomidorki paprykowe do dekoracji
- czarne oliwki do dekoracji
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy.
-
W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebulę.
-
Gdy boczek i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy.
-
Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto, układamy pieczarki górną częścią kapelusza do dołu, jedną koło drugiej. Pieczarki musimy wcisnąć żeby były zanurzone w cieście całkowicie.
-
Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki.
-
Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy.
-
Wyjętą babkę dekorujemy pomidorkami i oliwkami.
-
Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (3)

ElMar 02 listopadaZgłoś do usunięcia
Super pomysł na babkę:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 26 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Już na pierwszy "rzut oka" wiedziałam, że to Twój przepis. Robię trochę inaczej, ale to Twoje CUDO muszę wypróbować.0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 25 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
cudna ! prawdziwa korona królewska :)9 Kto głosował? | Odpowiedz